Rapporter
Herunder har vi samlet en række rapporter og udgivelser fra organisationer, offentlige aktører og andre, der beskæftiger sig med cirkulær økonomi. De bidrager alle til en bedre forståelse af, hvor vi står inden for cirkulær økonomi i Danmark og i udlandet. Tag et kig!
-
The Circular Tender Toolkit
Gode råd og vejledning til offentligt cirkulære indkøbere
Minor Change Group og hollandske C2C ExpoLAB har sammen lavet dette toolkit, der tilbyder gode råd og vejledning til offentligt cirkulære indkøbere indenfor byggeriet. Disse erfaringer eksemplificeres med en best practice case, hvor principperne er blevet afprøvet.
-
City of Wood
En vandreudstilling om træ i byggeriet
City of Wood er en undersøgende hands-on udstilling, som med udgangspunkt i konkrete eksempler på byggekomponenter og bygningsdele i tre viser, hvordan nye teknologier giver muligheder for igen at bygge i træ - også i høje bygninger og komplekse installationer.
-
Cirkulær økonomi i byggeri – hvad, hvorfor og hvordan?
Cirkulær økonomi er sund fornuft!
Dette katalog er lavet som en del af Aarhus Kommunes klimaplan 2016-2020. Kataloget er til dig, der har en interesse i cirkulær økonomi inden for byggebranchen. Vi håber, det kan give inspiration og idéer til, hvordan vi i fællesskab kan udvikle cirkulær økonomi i Aarhus til gavn for byggebranchen og os som borgere – både nu og i fremtiden.
-
Biobaserede byggematerialer
Muligheder og potentialer for produktion i Region Midtjylland
Kortlægning af, hvilke bioressourcer der er til rådighed til at producere byggematerialer af, hvilke nye afgrøder der kan dyrkes for at få mere biomasse at producere af, og modelleret hvilken miljømæssig betydning det har for landbrugsdrift i Region Midtjylland.
-
Lokal genanvendelse af beton
Minor Change Group
Minor Change Group, Lauritzen Advising, Brabrand Boligforening, Fibo Intercon, Danske Maskinstationer & Entreprenører og DTU BYG har indgået et samarbejde, kaldet Værdikædesamarbejdet, om et prospekt, der sigter på udvikling af lokal genanvendelse af beton.
-
Bæredygtigt byggemarked
Nodo Arkitekter & Minor Change Group
Hvis den cirkulære økonomi for alvor skal slå igennem i byggeriet, er det vigtigt, at alle dele af værdikæden spiller sammen og de politiske rammer understøtter omstillingsprocessen.
-
Shaping our urban future
Projektgruppen bag Circularity City
Læs med i denne afsluttende publikation om Circularity City, hvor vi skildrer projektets aftryk på den cirkulære byggebranchen via illustrationer, cases mm. Vi præsenterer de fem forretningsmodeller for cirkulær økonomi og giver et overblik over seks principper for at skabe cirkulær forandring.
-
Servicekoncepter i praksis
Four Squares, Milestone Pro, Minor Change Group & CLEAN
I byggesektoren har en lang række virksomheder allerede fundet økonomisk bæredygtige forretningsmodeller på, hvordan man kan håndtere byggeriets udfordringer. Læs med i denne casesamling og bliv inspireret til nye, spændende forretningsmuligheder.
-
Cirkulært Byggeri
Meissner+Sigh & Minor Change Group
Hvorfor cirkularitet i det byggede miljø, hvordan bliver der arbejdet med cirkularitet i byggeriet, og hvilke elementer er i spil i et cirkulært byggeri? Få svar på dette samt læs cases om byggeri med cirkulære elementer i denne publikation.
-
Miniguide: Byg cirkulært
GXN
Miniguide til at arbejde med håndværk og byggeri i lille og stor skala - med formål om at informere og rådgive om, hvordan mindre tiltag kan skabe resultater, mere bæredygtigt byggeri og bedre totaløkonomi.
-
Dialogværktøj
VIA University College & SBi, Statens Byggeforskningsinstitut
Værktøjet er udarbejdet som en hjælp og inspiration til byggeriet aktører for at lette en omstillingsproces til cirkulære tankegange, når byggerier projekteres og renoveres.
-
Casesamling – Cirkulære kommuner
CLEAN
Hvorfor skal kommuner bygge cirkulært? Fordi det kan betale sig. Fordi vores kommune arbejder aktivt på at reducere klimaforandringer. Fordi vi ønsker at udvikle vores lokale erhvervsliv.
-
Shaping our urban future
Minor Change Group & GXN
Samlet bog med cases, illustrationer og tal på, hvordan Circularity City realiseres via cirkulære forretningsmodeller, cirkulært design og meget, meget mere. Læs med og lad dig inspirere.
-
Kommunerapport
CLEAN
Oversigt og cases omhandlende kommunernes initiativer og arbejde med cirkulær økonomi i deres kommune.
-
Cirkulær Økonomi i byudvikling
Aarhus Kommune
Giver med en lang række konkrete eksempler et hurtigt indblik i hvordan cirkulær økonomi kan gøre byudvikling og byggeri bedre for borgerne og bedre rustet til fremtidens udfordringer. Henvender sig til alle byggeriets partnere, så som planlæggere, arkitekter, ingeniører, entreprenører, producenter og bygherrer.
-
Hvad kan vi deles om – en beboerguide til cirkulær økonomi
Aarhus Kommune
Denne rapport bygger med mange CØ-eksempler videre på hverdagens gode praksis og inspirerer til yderligere omsorg for det gode liv på planeten.
-
Cirkulær Indkøbsguide
Forum for bæredygtige indkøb
I denne guide kan du læse om, hvad det vil sige at købe cirkulært, og du kan finde en række gode råd til, hvordan du som udbuds- og indkøbsfaglig i din organisation kan arbejde med cirkulære indkøb.
-
Affaldsforebyggelse i byggeriet: miljøprojekt nr. 1919
Miljø- & Fødevarestyrelsen
Publikation er gennemført som et forprojekt, hvor resultaterne er indgået i det videre arbejde under Miljøstyrelsens Partnerskab for bæredygtigt byggeri og affaldsforebyggelse. Intentionen med projektet har været at oplyse o, eksisterende viden, som kan bidrage til at reducere affaldsmængderne inden for byggebranchen gennem fokus på værdierne i affaldet og en bred opsamling af erfaringer vedr. både barrierer og løsninger inden for affaldsforebyggelse.
-
Det cirkulære byggeri
Hildebrandt & Brandi
Denne rapport opstiller forskellige scenarier og giver konkrete forslag til, hvordan en ny type byggeproces og -marked kan se ud, og hvilke roller byggeriets virksomheder kan indtage heri. Der er behov for udvikling af et egentligt marked for genbrugte materialer og byggeprodukter og nye cirkulære forretningsmodeller. Rapporten giver nogle realiserbare bud hertil.
-
Analyse af de væsentligste lovgivningsmæssige barrierer og muligheder ved cirkulært byggeri
Horten og Lauritzen Advising
I forbindelse med demonstrationsprojektet Circle House i Aarhus har Henriette Soya, Horten advokatpartnerselskab, og Erik K. Lauritzen, Lauritzen Advising, gennemført en analyse af de væsentligste lovgivningsmæssige barrierer og muligheder ved cirkulært byggeri. Analysen er gennemfør for Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar.
-
Advisory board for cirkulær økonomi: anbefalinger til regeringen
Regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi
Advisory Board for cirkulær økonomi blev nedsat i oktober 2016, bestående af 12 erhvervsledere med det formål at, Danmark opnår en mere cirkulær økonomi, hvor nye grønne forretningsmodeller og et reduceret ressourceforbrug skal styrke virksomhedernes konkurrenceevne til gavn for væksten i Danmark. Advisory Boardet afleverede den 7. juni 2017 en vision for Danmarks omstilling til cirkulær økonomi med fem konkrete målsætninger, fire overordnede pejlemærker og 27 anbefalinger til konkrete indsatser, der kan styrke omstillingen til en cirkulær økonomi.
-
Kommunernes Investeringer 2017-2020
Byggefakta
Rapporten giver et detaljeret indblik i samtlige 98 kommuners bygge- og anlægsinvesteringer og dækker en periode på fire år frem. Kommunernes Investeringer udkommer en gang om året i maj/juni Rapportens data er baseret på samtlige 98 kommuners investeringsplaner, der er vedtaget i de enkelte kommuner. Alle planer er gennemgået i detaljer af researchafdelingen hos Byggefakta, og projekter, der indgår i rapporten, er registreret på baggrund af telefoninterviews med kommunernes forvaltninger. Herefter har kommunernes økonomiafdelinger haft data til gennemgang og korrektur.
-
Trends for byggebranchen (2017)
Byggefakta
En serie af rapporter, som udarbejdes af Byggefakta hvert kvartal. Rapporten dækker det professionelle marked for byggeri i Danmark og er baseret på data fra ca. 100.000 research-interviews fordelt på 13.000 byggeprojekter. Rapporten indeholder en opgørelse af igangsatte byggeprojekter for indeværende år samt prognoser for resten af året. Rapporten indeholder desuden top 10 lister for igangsatte projekter samt lister med de største bygherrer, arkitekter, ingeniører samt hoved/totalentreprenører i Danmark.
-
Omstilling frem mod 2030
Klimarådet
Her har Klimarådet fremlagt sit forslag til en strategi, der kan hjælpe Danmark til at opfylde sine klimamål i 2030 under hensyntagen til det langsigtede mål om et lavemissionssamfund i 2050. I rapporten sættes fokus på de omstillingselementer, der bør indgå i Danmarks grønne omstilling af ikke-kvotesektoren frem mod 2030 som et vigtigt skridt på vejen med et lavemissionssamfund i 2050.
-
Den Cirkulære Kommune: Inspirationskatalog (april 2017)
Kommunernes Landsforening
Kommunerne er acceleratorer for cirkulær økonomi. Cirkulær økonomi i kommunerne handler om bæredygtig grøn omstilling i alle forvaltninger og samarbejde med erhvervsliv, borgere og uddannelsesinstitutioner. Det handler om at skabe både produktivitet og arbejdspladser, når der arbejdes med, hvordan ressourcer bedst anvendes, genbruges og genanvendes.
-
Den Cirkulære Kommune: Case og Eksempelsamling (2017)
Kommunernes Landsforening
I denne case- og eksempelsamling beskrives tiltag og indsatser, som kan være god inspiration til arbejdet med cirkulær økonomi i Jeres kommune. De fleste eksempler indgår også i inspirationskataloget. Begge opdateres løbende.
-
Cradle to Cradle i det byggede miljø (2013)
Vugge til Vugge & GXN
Bæredygtighed forbindes ofte med at reducere og begrænse de negative konsekvenser, som bygninger har for miljøet. Cradle to Cradle® repræsenterer derimod et bud på en positiv tilgang til det byggede miljø. Ved at bruge naturen som inspiration beskriver C2C et tankesæt, hvori produktion kan bevæge sig fra et negativt til et positivt fodaftryk. Manualen fungerer som en åben platform for innovation, der kan skabe basis for nye designløsninger og cirkulære økonomier, hvor ambitionen er at bringe klodens ressourcer i kredsløb.
-
Fremtidens bæredygtige støjværn (2013)
Vestforbrænding
Ambitionen med denne pjece er at vise, hvordan et bæredygtigt støjværn kan medvirke til at give genbrugsstationen en ny identitet, og hvordan en attraktiv genbrugsstation kan medvirke til et attraktivt lokalmiljø. Pjecens ideer kan bruges som inspiration, når det nye støjværn skal udføres ved Farum genbrugsstation i løbet af 2013, og som en del af Furesøs visioner som klimakommune.