Akustikproducent går efter bæredygtighedsguldet
Tripplex har leveret akustikløsninger til danske skoler, arbejdspladser og offentlige institutioner gennem mange år. Men sidste år satte direktør Kurt Braarup Vestergaard sig for at forandre virksomheden radikalt. Tripplex skulle ikke længere kun være en akustikproducent. De skulle være en aktiv spiller i den grønne omstilling. Vejen dertil var akustikpaneler i træ, der kunne bruges igen og igen i et næsten uendeligt kredsløb.
I dag er firmaet er godt på vej til at få en guldcertificering i Cradle to Cradle-systemet med produktet Tripplex Loop. Samtidig er produktionen blevet så cirkulær, at selv savsmuldet spiller en rolle i bæredygtighedsmodellen.
"Vi tilbyder en servicemodel, hvor vi monterer akustikløsningerne og løbende tjekker og vurderer de akustiske forhold. Vi tager også pladerne retur, når bygherren vil have et nyt design. Bygherren kan få panelet tilbage med en ny overflade eller en ny løsning. Vi tager de gamle designs med hjem til fabrikken og sørger for, at de får nyt liv et andet sted", siger Kurt Braarup Vestergaard.
Bionedbrydelige akustiklofter
Servicemodellen betyder, at ét akustikpanel i princippet kan leve mere end 100 år. De første mange år som et Cradle to Cradle-certificeret akustikpanel hos den første bruger. Herefter bliver træet genbrugt til en ny akustikløsning hos de næste mange brugere. Når træet ikke kan genbruges mere, vil træet blive strimlet og sat sammen til et nyt panel i genbrugstræ.
"Som noget helt særligt tilbyder vi også fuldt bionedbrydelige akustikløsninger med overflader af kaffe, hø eller vanilje. Når akustikløsningerne er udtjente, kan de smides på komposten. Vores designs er blevet taget virkelig godt imod. Folk kan godt lide tanken om at have duften af kaffe i rummet", siger Kurt Braarup Vestergaard.
Grøn omstilling er besværligt, men det hele værd
For at sikre fuldstændig CO2-neutral produktion er fabrikken flyttet fra Skanderborg til Silkeborg. På den nye fabrik bliver savsmuld og spåner fra træet brugt til opvarmning, mens energien til produktionen kommer fra vindmøller.
"Cirkulær økonomi er fremtiden for byggebranchen. Der er ingen vej udenom, hvis vi skal løse vores ressourceproblem og mindske vores CO2 forbrug. Hvis ikke du foretager en grøn omstilling, har du ingen plads i markedet om ti år", slutter Kurt Braarup Vestergaard.
Fakta
Tripplex Loop panelet kommer i mange varianter. Der er både trælamelpaneler af massivt træ, paneler med genbrugstræ fra genbrugsstationer og fuldt nedbrydelige paneler med overflader af blomster, kaffe, urter og lignende.
Cases

Tripplex

Fleksibel multienhed skal skabe bedre boligforhold for de mest udsatte

Brændt træ som bæredygtigt alternativ til trykimprægnering

Ressourcehotel for genanvendelige materialer

Loop Rocks app koordinerer overskudsmaterialerne i byggebranchen

Kingo tester metoder for øget genbrug

LOOP Architects skaber merværdi med cirkulær økonomi

Nænsom nedrivning har ledt til nye forretninger

Troldtekt viser vejen til vækst
