X-Po Flexi
X-Po Flexi

Fleksibel multienhed skal skabe bedre boligforhold for de mest udsatte


X-Po Flexi er et byggesystem, der skal være med til at skabe humane boligsituationer som et bedre alternativ til overbelagte studieboliger, kolde og nedslidte bygninger samt uhumske teltlejre. Og så er det bygget op omkring cirkulære principper og af bæredygtige materialer.


Forestil dig en bolig som er udviklet efter legoklodstanken. Den kan stå alene men kan også sættes sammen med andre enheder og tilpasses efter behov og funktion. Det er ideen bag multifunktionsboligen X-Po Flexi, som kan anvendes som studiebolig, shelters for hjemløse, sove- og sygeenheder, små lægestationer, kontor eller som bolig for flygtninge.


”Alle har ret til arkitektur”. Det motto har Per Hansen, ejer af X-Po Arkitekterne som har udviklet byggesystemet X-Po Flexi. Det skal ikke være pengepungens størrelse som skal afgøre, om du har ret til en smart bolig, og derfor satte Per sig for at udvikle denne multibolig.

Spar penge og gavn miljøet


X-Po Flexi er bygget efter princippet for Design for Adskillelse, hvor man kan adskille elementer, og dermed skabe flere anvendelsesmuligheder. Det nemt at udskifte enkelte delelementer i X-Po Flexi, når det er nødvendigt, frem for at skulle kassere hele enheden og bygge nyt. For eksempel kan tag-, facade- og dækelementer nemt tilkobles eller fjernes, og det gør X-Po Flexi til en af de mest fleksible enheder på markedet og giver ejerne mulighed for at spare mange penge sammenlignet med de traditionelle løsninger.


Samtidig er X-Po Flexi designet med fokus på at mindske materialespild og genanvendelse. Det er isoleret med bæredygtig papiruld fra CBi Denmark og facadebeklædningen kan vendes om og genanvendes på den anden side. Byggesystemet er produceret i bæredygtighedscertificerede materialer som FSC. Derudover er der tænkt flere genanvendelsesløsninger ind blandt andet ved brugen af OSB-plader af overskudstræ, vinduer af fejlproducerede 3 lags-ruder samt facadebeklædning af aluminiumsplader genbrugt fra øl- og sodavandsdåser, eller af plastplader genbrugt fra affaldsplast.


Per Hansen har et ønske om at fremtidssikre X-Po Flexi og arbejde ind i en cirkulær tankegang. Derfor har han indgået et samarbejde med Circularity City og fundet sammen med partnere som kan hjælpe ham videre ad denne vej. Målet for produktet i fremtiden er en CO2 reduktion på 50-75 % i forhold til sammenlignelige konventionelle boligtyper og bl.a. at lave vandopsamling på 'grønne tage' og inkorporere solceller og jordvarme.

Fakta

Fakta

X-Po Flexi er en multifunktionsbolig på 3,5 x 3,5 x 3,5 m. Det er kun yderrammen på enheden som er bærende, og enheden kan nemt kobles sammen med flere enheder, stables, samt få tilkoblet elementer som vægge.


Med i Circularity City-projektet om X-Po Flexi er X-Po Arkitekterne, Skovlund Byg, Erasmus & Partnere A/S samt VIA University College. Projektet løber til og med foråret 2019, hvor enheden ønskes godkendt, og de første enheder kan opføres.X-Po Flexi er et af 12 innovationssamarbejder i Circularity City projektet. Fælles for alle innovationsprojekter er, at de sammen skal udvikle cirkulære byggeløsninger og derved gå forrest og vise, hvordan vi kan bygge cirkulære byer – ikke kun i fremtiden men allerede i dag.


www.xpo-arkitekterne.dk

Image

X-Po Arkitekterne

Kontakt:


Per Hansen


Tlf. 27209034


Mail: per_hansen97@hotmail.com


www.xpo-arkitekterne.dk